Skatt vid försäljning av företag

När man säljer sitt företag ställs man inför olika skattekonsekvenser. Eftersom det ofta handlar om sin livs största affär så handlar det ofta om mycket pengar. Det är därför väldigt viktigt att man är medveten om dess komplexitet och har respekt och omger sig med rätt personer och kompetens i företagstransaktionen. Nedan följer lite råd inför och efter en företagstransaktion.

Skatt vid försäljning av företag

Skatteregler inom en koncern

En utdelning alternativ reavinst vid försäljning av ens dotterbolag (intressebolag) är skattefri.

K10:an

K10:an är en blankett där fåmansbolagsägaren får lyfta en schablondel…..

Vilande Holding bolag

I denna fas analyserar man marknaden och tillsammans med uppdragsgivaren tar fram underlag på potentiella köpare intressenter. Här gäller det att annonser, prospekt och övrigt material som säljbrev mm har en gemensam linje.

Flytta K10:an upp till ett nytt Moderbolag

Här ska transaktionsrådgivaren ha kontroll över situation. Det är viktigt att han har kontroll så att uppdragsgivaren kan vara fokuserad på den operativa driften. Denna fas handlar mycket om möte och visning mm. av verksamheten. Det gäller här att få in bud på som man kan fånga upp med en avsiktsförklaring.

Pensionsupplägg

När man fått in ett indikativt bud som ligger i linje med säljaren förväntan, samt att man fått fram ett LOI (avsiktsförklaring) som bägge parterna accepterar, börjar DD (Datarum) fasen. DD processen är ofta digital idag, vilket innebär att man bygger upp ett virtuellt datarum.

Man brukar dela upp Datarummet i två delar. En legal och en finansiell del. Är det större bolag (transaktioner) brukar den finansiella delen göras av köparens revisionsbyrå och den legala delen av dess advokatfirma.

Avtal och undertecknande

Under tiden som DD-processen fortgår bör transaktionsrådgivaren att se till att ett avtal börjar utformas. Är det en aktieöverlåtelse ska ett aktieöverlåtelseavtal upprättas. Är det en inkråmsaffär där man säljer verksamheten eller delar av verksamheten ska ett Rörelseöverlåtelseavtal upprättas. Om det är Det är transaktionsrådgivaren som ska ta fram avtal bör det vara ett balanserat avtal, vilket innebär att det varken är köp- eller säljarvänligt. Det händer ibland (och då framför allt att det är en professionell köpare) att köparen med sina rådgivare vill ta fram avtalet. Det är då viktigt att transaktionsrådgivaren/ombudet är medveten om att avtalet som kommer att presenteras är mer köparvänligt.

När DD-processen är slutförd och att man har kommit överens om avtalet ska det signeras. I regel är det avtalat om en handpenning vid tidpunkten för dess signering.

Tillträde

Den formellt juridiska övergången mellan köpare och säljare. Den dag som bolagets verksamhet (rörelse) eller dess aktier överlämnas. Här skiftar man eventuella aktiebrev (om de finns fysiskt) eller ändrar i aktieboken. Är det en inkråms affär överlämnas bolagets rörelse eller del av rörelse. Det är materiella och immateriella tillgångar som överlämnas samt personal mm.

Under tillträdet ändrar man i bolagets styrelse samt ger den nya ägaren en generalfullmakt att omgående kunna företräda bolaget tills den nya styrelsen tillträtt.

Sammanfattning

Naturligtvis kan försäljningsprocessen variera beroende på företag, bransch mm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *