Olika Värderingsmetoder

Substansvärdering har fördelen att den är lätt att beräkna och det går snabbt att få fram en indikation på värdet i bolaget.

Enligt denna modell är värdet lika med det justerade egna kapitalet (JEK) samt eventuella övervärden i tillgångar minus uppskjuten skatt vid en bestämd tidpunkt.

Denna typ av bolagsvärdering är bra för verksamheter som ännu inte går med vinst eller i bolag som inte är så aktiva som exempelvis fastighetsbolag.

Den främsta nackdelen med substansvärdering är att metoden endast tar hänsyn till historiska data genom räkenskaperna. Det finns alltså inget element av framåtblickande värdering av företaget.

Av den anledningen fungerar substansvärdering dåligt på verksamheter som växer starkt. Dessutom missar denna värderingsmetod företagets immateriella värden.

Avkastningsvärdering är en av de absolut vanligaste värderingsmetoderna av bolag. Avkastningsvärdering handlar om att göra en prognos över bolagets framtida avkastning.

En avkastningsvärdering brukar utgå från historisk avkastning för att beräkna förväntad avkastning i framtiden. I en avkastningsvärdering går det att mäta avkastningen på olika sätt – exempelvis kassaflöde, vinst eller utdelning.

Denna modell för bolagsvärdering är speciellt lämpad för inarbetade bolag där resultatet är ganska jämt från år till år eller där det finns en tydlig trend i omsättning och vinst.

DCF-metoden värderar ett bolag genom att säga
att bolagets värde är detsamma som nuvärdet av
alla dess framtida kassaflöden i all oändlighet.
Man diskonterar således tillbaka bolagets
framtida kassaflöden med en diskonteringsränta
(WACC) till ett nuvärde. Summan av alla
nuvärden är bolagsvärdet.

Uträkningen baserar sig alltså på bolagets kassaflöden och är komplicerad. Samtidigt ger det också en mycket exakt värdering av bolag.

Huvudprincipen är att pengar idag är värda mer än vad de är värda i morgon. Med DCF uppskattas företagets framtida kassaflöden och diskonteras till ett nuvärde. Hänsyn kan tas till framtidsutsikter inom branschen och konjunkturutveckling.

Kassaflödesvärdering lämpar sig utmärkt för såväl lite större start-ups och vid IPO som för riktigt stora bolag. Däremot är det mindre bra för små bolag och företag inom branscher som binder upp mycket kapital.

LBO (Leveraged Buy-Out) År en Kassaflödesvärdering som primärt används av riskkapitalbolag. Den räknar fram värdet på ett bolag baserat på deras operationella kassaflöden samt antaganden om kapitalstruktur,avkastningskrav, investeringshorisont och vad man kan sälja bolaget för vid periodens slut.

Onoterade transaktioner av bolag i samma storlek i samma bransch. All data är noga insamlad genom tidigare transaktioner och publik data.

Vi ni ha hjälp med en professionell värdering?

Sälja Företag